icon phone +32 13 31 25 22 icon estate favorite
terug naar het overzicht icon arrow right

Verlenging van de 6% BTW-regel: de algemene situatie vanaf 1 januari 2024

In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden:

Er geldt geen specifieke maatregel meer voor de 32 centrumsteden. De algemene regel is dat het verlaagd btw-tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen vanaf 1 januari 2024 overal in ons land op dezelfde manier zal gelden voor particulieren en rechtspersonen. Dit met volgende sociale voorwaarden:

 

Overgangsmaatregelen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024

In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden:

Wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor (enige eigen woning max 200m² of langdurige verhuur in het kader sociaal huisvestingsbeleid) kan gebruikmaken van een overgangsmaatregel op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024.

 

Enkele conclusies:

  1. Het verlaagd BTW-tarief voor aankopen van heropgerichte woningen bij projectontwikkelaars verdwijnt volledig, zowel binnen als buiten de 32 centrumgebieden. Vergis je hierin dus niet: een koper bij een projectontwikkelaar zal overal 21% BTW betalen en nergens 6%. In de 32 centrumgebieden is het BTW-tarief vanaf 01/01/2024 ook 21%.

  2. De voorwaarden om als bouwheer van het 6%-tarief te kunnen genieten in de 32 centrumgebieden verstrengen. Tot 31/12/2023 geldt daar geen oppervlaktebegrenzing of voorwaarde om de heropgerichte woning te betrekken als enige eigen woning (gedurende 5 jaar). Die voorwaarden gelden enkel buiten de 32 centrumgebieden. Dat verandert op 01/01/2024.

  3. Daarom wordt ook een extra overgangsmaatregel in het leven geroepen, voor bouwheren die niet voldaan aan de sociale voorwaarden.

  4. Vanaf 01/01/2024 komen alleen natuurlijke personen nog in aanmerking voor het 6%-tarief. Rechtspersonen worden uitgesloten, met als enige uitzondering het scenario van langdurige verhuur voor sociale huisvesting. Tot 31/12/2023 komen rechtspersonen in de 32 centrumgebieden wel nog eventueel in aanmerking voor 6% op de afbraak, heroprichtings- en afwerkingswerken zonder sociale verhuur. Opnieuw een verstrenging dus binnen de 32 centrumgebieden, met een specifieke overgangsregeling.

  5. Voor de overgangsregeling met betrekking tot aankopen bij promotoren is de voornaamste/enige voorwaarde dat de vergunningsaanvraag ingediend moet zijn voor 01/07/2023.

facebook Deel op facebook linkedin Deel op linkedin whatsapp Deel via Whatsapp messenger Deel via Messenger mail Deel via Mail
Schatting van uw eigendom

Schatting van uw eigendom

U wenst een correcte waardebepaling van uw woning of ander vastgoed?
Om een goede en marktconforme prijs te bepalen, hanteren wij geen ‘nattevingerwerk’, maar gaan we zorgvuldig aan de slag.

Lees meer
Niet gevonden wat u zoekt?

Niet gevonden wat u zoekt?

Niet gevonden wat u zocht? Schrijf je in op onze site en ontvang bericht wanneer een pand online komt dat voor jou interessant is! Wij sturen de nieuwste panden enkel naar de klanten die zich hieronder inschrijven. Waar wacht je nog op?

Lees meer
icon chevron up

Bekijk uw favorieten Close button icon