icon phone +32 13 31 25 22 icon estate favorite
terug naar het overzicht icon arrow right

Hervormde registratierechten en de 6% BTW-regel: wat jij zeker moet weten!

Koop je dit jaar voor het eerst een huis dan betaal je geen 6% registratiekosten meer, maar 3%. Deze beslissing van de Vlaamse regering trad begin dit jaar in werking en dat is heel goed nieuws voor jonge starters. Ook geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% voor het afbreken en heropbouwen van de eigen en enige gezinswoning. Deze tijdelijke BTW-regel werd overigens net nog verlengd tot eind 2023. 

Van 6% naar 3% voor de enige en eerste gezinswoning

Om van dit gunsttarief te profiteren, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je het pand aankopen als privépersoon. Daarnaast moet het aangekochte goed een woning zijn waarin je je domicilie moet vestigen binnen de drie jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte. De aangekochte woning moet ook je enige woning zijn. Ben je van plan om op korte termijn (binnen 2 jaar) je woning te verkopen? Dan kan je alsnog van het verlaagd tarief genieten. 
Wil je je pas aangekochte woning energetisch renoveren of slopen en terug opbouwen? Dan zakt het registratietarief voor de aankoop van je woning van 5% zelfs naar 1%
Voldoe je echter niet aan de voorwaarden voor het gunsttarief of koop je een tweede woning, een stuk bouwgrond of bedrijfsvastgoed aan? Dan betaal je voortaan wel 12% registratiekosten in plaats van 10%

Extra rechtenvermindering voor bescheiden woningen

Koop je een enige bescheiden woning, dan kom je in aanmerking voor nog een extra korting op de verschuldigde registratiekosten. Een woning is bescheiden als de aankoopprijs onder 240.000 euro ligt voor woningen in kernsteden en 200.000 euro voor woningen in andere gemeenten. Dit bedrag werd dit jaar met 20.000 euro opgetrokken, waardoor de korting ook evenredig werd aangepast van 5.600 euro naar 2.800 euro. Heb je een energetische renovatie op het oog, dan vermindert dat kortingsbedrag van 4.800 euro naar 960 euro. 

Afschaffing van de meeneembaarheid vanaf 1 januari 2024

Heb je al een woning, maar wil je die inruilen voor bijvoorbeeld een grotere woning? Dan kan je nu nog genieten van meeneembaarheid van de registratierechten. (Mits je voldoet aan een aantal voorwaarden.) De meeneembaarheid van het verkooprecht of de registratiebelasting betekent dat je de registratiekosten die je op een vorige woning hebt betaald, kan aftrekken van het verkooprecht dat je op een volgende woning moet betalen. Deze regel wordt afgeschaft in 2024 waardoor er nu een soort overgangsregel geldt: ofwel kies je voor de nieuwe tarieven (3% of 1%) zonder meeneembaarheid ofwel voor de oude tarieven (6% of 5%) met meeneembaarheid. Ook bij het tarief van 12% kan je de komende twee jaar nog voor meeneembaarheid kiezen. 

De BTW van 6% voor afbraak en heropbouw van je woning geldig tot eind 2023

De federale regering heeft zopas beslist dat de tijdelijke 6% BTW-regel voor werken die kaderen in de afbraak en heropbouw van de eigen en enige woning verlengd wordt tot eind 2023. Een maatregel die alleen maar een extra stimulans kan zijn om een woning te kopen

Voorwaarden om aan het BTW-tarief van 6% te voldoen

Onder afbraak en heropbouw verstaan we dat het volledig gebouw moet gesloopt en terug heropgebouwd worden. Werken in verband met de schoonmaak van een pand of site en de aanleg van bijvoorbeeld een zwembad of een sauna tellen niet mee voor de maatregel. 
De totale bewoonbare oppervlakte is maximaal 200 m2. Een voorwaarde die gedurende minstens vijf jaar moet nageleefd worden. De bouwheer of de leverancier moet aangifte doen bij de FOD Financiën vóór de BTW opeisbaar wordt. 
Worden de toekenningsvoorwaarden niet meer nageleefd tijdens de hele termijn van 5 jaar, dan dien je het bedrag van je belastingvoordeel terug te storten. 

Het verlaagde tarief is bovendien enkel geldig voor arbeid en leveringen, niet voor installaties die bijvoorbeeld door een klusjesman gebeuren. 
Samen met de verlenging van de 6% BTW-regel verlaagde de federale regering ook het BTW-tarief voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen naar 6%. Dat laatste geldt trouwens ook voor nieuwbouwprojecten en blijft eveneens van kracht tot 2023. 
Ben je geïnteresseerd om een woning of appartement te kopen uit ons aanbod? Vraag ons zeker  of je aan de voorwaarden voldoet om te profiteren van deze gunstmaatregelen. Al onze nieuwbouwprojecten  die in aanmerking komen voor de 6% BTW-regel vind je aangeduid op onze website. Wil je meer informatie over de hervormde registratierechten of de 6% BTW-regel? Vraag het ons! We staan je graag te woord!
 

Deel op facebook Deel op linkedin Deel via Whatsapp Deel via Messenger Deel via Mail
Schatting van uw eigendom

Schatting van uw eigendom

U wenst een correcte waardebepaling van uw woning of ander vastgoed?
Om een goede en marktconforme prijs te bepalen, hanteren wij geen ‘nattevingerwerk’, maar gaan we zorgvuldig aan de slag.

Lees meer
Niet gevonden wat u zoekt?

Niet gevonden wat u zoekt?

Niet gevonden wat u zocht? Schrijf je in op onze site en ontvang bericht wanneer een pand online komt dat voor jou interessant is! Wij sturen de nieuwste panden enkel naar de klanten die zich hieronder inschrijven. Waar wacht je nog op?

Lees meer
icon chevron up

Bekijk uw favorieten Close button icon